Criminon
A tisztesség és önbecsülés visszaállítása

Az út a boldogsághoz bemutatása nem lenne teljes, ha nem szólnánk a bűnöző‑rehabilitációs programról, amely ezt a füzetet használja. A program Criminon (bűnözés nélkül) néven ismert, és L. Ron Hubbardnak azokból a bűnözés okaira és megelőzésére vonatkozó felfedezéseiből származik, amelyeket az 1940‑es évek végén Los Angelesben rendőrként végzett kutatásai során tett. „Ha egy bűnözőt rehabilitálni akarunk – írja –, csak vissza kell mennünk, és meg kell találnunk azt a pontot, amikor elvesztette a személyes büszkeségét. Rehabilitáljuk ezt az egy pontot, és nem bűnöző többé.” L. Ron Hubbard Az út a boldogsághoz című művével és a Scientology kulcsfontosságú alapelveinek felhasználásával a Criminon pontosan ezt valósítja meg.

Ez a program is egyedülálló. A Narcononhoz hasonlóan sem kábítószerekre, sem pedig büntető korlátozásra nem támaszkodik, hanem inkább ahhoz az alapvető jósághoz szól, amely L. Ron Hubbard szerint minden emberben megtalálható. Ha egy ilyen megközelítés valószínűtlennek is látszik a megrögzött bűnözők között, az eredmények magukért beszélnek. A Los Angeles‑i központú Criminon levelező tanfolyamokat működtet, és közvetlenül a fegyintézetek területén szolgáltatott tanfolyamokat tart. Ráadásul minden típusú intézményben szolgáltat: szigorú fegyházakban, börtönökben, egyszerű megyei fogdákban és a fiatalkorúak javítóintézeteiben is.

Az egyik, fiatalkorúaknak tartott program esetében, amelyben olyanok vettek részt, akiket 80%‑ban rendszeresen újra letartóztattak, a Criminon programja teljesen a visszájára fordította a trendet. Ugyanis Az út a boldogsághoz tanfolyam lezáróinak 90%‑át nem tartóztatták le újra. Nem véletlen tehát, hogy Daniel O. Black, az alabamai greenville‑i Fiatalkorú Bűnelkövetők Bíróságának vezető nevelőtisztje a következőket mondta: „A fiatalkorúak igazságszolgáltatási rendszerének nagy szüksége van egy működőképes, közösségi alapú programra. Az út a boldogsághoz betölti ezt az űrt. A legfontosabb dolgokkal kezdünk: becsületre, tisztességre és bizalomra épülő erkölcsi alapok. Ez Az út a boldogsághoz.

Ez még messze nem minden, és a továbbiak legalább ennyire lenyűgözőek. Nem lehet szavakkal megfelelően kifejezni, hogy mit jelent megtapasztalni, ahogy „egy bűnöző átalakul emberi lénnyé”, írja az egyik fegyintézet tisztviselője, miután egy sor mexikói büntetőintézetben bevezették a Criminon programját. És ez a kijelentés egyáltalán nem egyedülálló. A Criminon ma körülbelül ötven ország több mint 1500 fegyintézetben szolgáltat, és az eredmények hasonlóan lenyűgözőek.

Egy bűnözői tevékenységeket vizsgáló tanulmány eredményei a Criminon-program elvégzése előtt és után

Előtte

2 évvel később

Emeljünk ki egy példát a sok közül: a hírhedt dél‑afrikai Leeuwkop szigorított fegyházának 90%‑os visszaesési aránya alig 2%‑osra zuhant a Criminon bevezetése után. Mi több, a korábban általános börtönbeli erőszak előfordulási aránya gyakorlatilag nullára esett. A számok az indonéziai fegyintézetekben is hasonlóan árulkodók: a szokásszerűen magas visszaesési arány az előbbihez hasonlóan itt is 2%‑osra esett vissza – aminek következtében Indonézia az összes szomszédos országnak javasolta a Criminon bevezetését. Vagy ott van Ruanda, ahol a korábbi 60%‑os visszaesési arány nullára esett, és a felügyelők gyakran összetévesztik a Criminon‑végzett elítélteket a fegyházi alkalmazottakkal, „mert a viselkedésük annyira hasonló az övékhez”.

Mindent egybevéve, több mint százezer elítélt vett részt sikeresen a Criminon programokon, és kezdett bűnözésmentes életet. Amit ezek a korábbi elítéltek bizonyítanak, lényegében nem más, mint annak összefoglalása, amit L. Ron Hubbard sok‑sok éven át hangoztatott: az ember minden gyarlósága, erőszakossága és lealacsonyodott állapota ellenére az emberi lény mindazonáltal alapvetően jó, és így, ahogy hozzáteszi:

„Ahol az Ember törekszik, dolgozik, akármit is cselekszik, a jó, amit tesz, többet nyom a latban, mint a rossz.”

Az út a boldogsághoz‑zal kapcsolatos információk egészét az L. Ron Hubbard sorozat
Humanitárius – A tisztesség és önbecsülés visszaállítása című kiadvány tartalmazza.