„Mindnyájan boldogabb életet élnénk, ha a dolgokat egy kicsit jobban ismernénk és értenénk. Van út ezek megismeréséhez, és van út a szabadsághoz...”
– L. Ron Hubbard
AZ ELŐCSARNOK

A fenséges előcsarnok ugyanúgy fogadja a Saint Hill Manor látogatóit, ahogy több mint két évszázadon át tette. A helyiség ma is úgy néz ki, mint amikor L. Ron Hubbard Saint Hillben lakott. Más jelentős bútordarabok mellett 19. századi mahagóniból faragott székek állnak az előcsarnok asztalának mindkét oldalán.

Mind a György korabeli tölgyfa burkolat, mind a padló eredeti. 2011-ben mindent aprólékos gondossággal restauráltak az 1790-es években használt technikákkal és anyagokkal.

Az előcsarnok falát körben a Hubbard‑család hivatalos címerének elemei díszítik. A címerpajzs központi részén a „Honestas Fidelitas Libertas” – „Őszinteség, bizalom, szabadság” – mottó olvasható.

A spanyolországi fekete márványból készült oszlopok, amelyeket a dzsaipuri maharadzsa kérésére helyeztek el az épületben, a belső csarnokhoz vezetnek. A Bizkaia tartományból, Madrid északi részéről importált Marquina márvány azonnal szembetűnik fényes felületének és gyöngyházfehér erezetének köszönhetően.

A belső csarnok végén található francia ajtók a teraszra vezetnek, ahonnan a birtokra és az erdőre nyílik kilátás.

A spanyolországi fekete márványból készült oszlopok, amelyeket a dzsaipuri maharadzsa kérésére helyeztek el az épületben, a belső csarnokhoz vezetnek. A Bizkaia tartományból, Madrid északi részéről importált Marquina márvány azonnal szembetűnik fényes felületének és gyöngyházfehér erezetének köszönhetően.

A belső csarnok végén található francia ajtók a teraszra vezetnek, ahonnan a birtokra és az erdőre nyílik kilátás.

A TÁRSALGÓ

Amíg L. Ron Hubbard Saint Hillben lakott, a társalgót a Manorba érkező vendégek fogadására, illetve családi összejövetelekre használták. LRH a világhírű Felfedezők Klubjának teljes körű tagja volt, így az aranydíszítéses alkóvokban igazi kincseket láthatunk expedícióiból, amelyeket az 1930-as és 1940-es években vezetett.

A kanadai vörösfenyőből készült falburkolatot a 19. század végén helyezték fel, a kor stílusának megfelelően. A nemrégiben történt restauráció során lenyűgöző történelmi adatra bukkantak: a 19. századi famunka alatt a György korabeli tölgyfa burkolat máig érintetlen.

A TÉLIKERT

A társalgótól díszes belső oszlopcsarnok vezet a télikertbe. L. Ron Hubbard idején a télikert étkezőként szolgált. Továbbá itt állították fel a hagyományos Saint Hill-i karácsonyfát.

A ritka, 1852-es Érard-zongora azóta áll a télikertben, hogy L. Ron Hubbard 1959-ben megvásárolta Párizsban.

A TÉLIKERT

A társalgótól díszes belső oszlopcsarnok vezet a télikertbe. L. Ron Hubbard idején a télikert étkezőként szolgált. Továbbá itt állították fel a hagyományos Saint Hill-i karácsonyfát.

A ritka, 1852-es Érard-zongora azóta áll a télikertben, hogy L. Ron Hubbard 1959-ben megvásárolta Párizsban.

L. RON HUBBARD IRODÁJA

L. Ron Hubbard ebből az irodából felügyelte a vallás rendkívüli növekedését az 1960-as évek elején és közepén a Scientology Egyház első ügyvezető igazgatójaként. A hatalmas terjeszkedés bizonyítékaként a szoba bal sarkába áll egy akkoriban ritkaságnak számító, angliai gyártmányú Creed and Company telexgép. Az volt a szerepe, hogy Afrikától Amerikáig elősegítse a kommunikációt az egyházi szervezetekkel.

L. Ron Hubbard személyesen irányította irodája terveit és dekorációját. A szoba említésre méltó részletei a tengerészeti stílusú falilámpák (amelyek LRH tenger iránti, egész életén át tartó szeretetét tükrözik), az egyedi világos tölgyből készült asztal és a vörös bőrrel bevont padok, melyeket munkatársai számára terveztetett.

Amikor alkalmazottai elhaladtak L. Ron Hubbard irodája mellett, gyakran hallhatták Wurlitzer orgonájának és innovatív Mellotron elektromos hangszerének hangját. Mellotronja az elsők között volt az Egyesült Királyságban.

L. Ron Hubbard irodája dr. Edgar March Crookshank otthonának stílusjegyeit is magán viseli, melyek közül leginkább a kandallópárkányt díszítő 12. századi Raspuite‑csempe érdemel említést.

A KÖNYVTÁR

Minden idők legszélesebb körben elismert írója, L. Ron Hubbard hagyatéka több mint 80 millió írott és hangfelvételen rögzített szóból áll. 50 éves írói karrierje a Saint Hill-i könyvtár polcain tükröződik.

Egyes műveit mintegy 90 nyelvre fordították le, és több mint 280 millió példány van belőlük forgalomban a világ mintegy 150 országában. Ezért került be úgy L. Ron Hubbard a Guinness-világrekordok közé, mint a legtöbb nyelvre lefordított és kiadott író.

A MAJOMSZOBA

A Majomszoba arról a falfestményről kapta nevét, amelyet Sir Winston Churchill unokaöccse, John Spencer Churchill készített. Ez az egyedülálló műalkotás 35 méter hosszú és 3,5 méter magas. A munka előkészületeként a művész a londoni állatkertben tanulmányozta a különféle majmokat, illetve le is rajzolta őket. Két hónapon át dolgozott a festményen, amelyen több mint 140 majom (20 különböző fajból) látható szórakozás és játék közben. A hátteret egy idilli vidéki táj adja.

A festő így írt a faliképről: „Bármennyire is próbáltam megakadályozni, hogy a majmok emberi lényekre hasonlítsanak, a De Brazza majom például pont úgy néz ki, mint Sir Thomas Beecham.” Az állvány előtt álló csuklyásmajom ecsettel a kezében pedig a festő híres nagybátyjára emlékeztet.

Művészeti restaurátorok nemrégiben megtisztították és restaurálták a faliképet. Még egy egyedi készítésű hőmérséklet- és páratartalom-szabályzó rendszert is beépítettek a Majomszobába, hogy megőrizzék a műalkotást a jövő számára. Bár a helyiség bálteremként még mindig eredeti célját szolgálja, elegáns teaszobaként is használják, amely bármely évszakban fogadja a látogatókat.

A SÖTÉTKAMRA

L. Ron Hubbard díjnyertes fényképész és a Királyi Fényképészeti Társaság életre szóló tagja volt, aki tizenéves korában adta el első fotóját a National Geographic magazinnak. A Saint Hill-i alagsorban található sötétkamra teljesen alkalmas professzionális filmelőhívásra és nagyításra. Még egy Ilford Micromatic nagyítógéppel is fel van szerelve, amely korának legmodernebb felszerelése volt, a fényképrajongók pedig a mai napig nagy becsben tartják.

A JAGUAR

L. Ron Hubbard és 1960-as XK-150S Jaguarja legendás jelenséggé vált East Grinstead kacskaringós, sövénnyel szegélyezett útjain. A Jaguar gyár abban az évben mindössze huszonöt sportkupét – zárt tetejű sportautót – készített, és az LRH által vezetett Jaguar ezek közül volt az egyik.

Rendszerint ezt az autót használta, amikor kiruccant egy kicsit fényképezni. Ahogy egyszer tréfásan meg is jegyezte: „Sajnálattal kell beszámolnom arról, hogy a Jaguar tévútra vezet. Elmentem kocsikázni 15 percre, hogy szívjak egy kis friss levegőt, és 3 órával később tértem vissza.

„Saint Hill Manor a sussexi homokkő építmények legjobb példája. Saint Hillnek mindössze fél tucat tulajdonosa volt. Továbbra is az eredeti státusában, udvarházként fog működni.”
– L. Ron Hubbard
„Mindnyájan boldogabb életet élnénk, ha a dolgokat egy kicsit jobban ismernénk és értenénk. Van út ezek megismeréséhez, és van út a szabadsághoz...”
– L. Ron Hubbard

Saint Hill Manor

A SAINT HILL MANOR RÖVID TÖRTÉNETE

Bár a sussexi Saint Hill Manor L. Ron Hubbard, a Dianetics és a Scientology Alapítójának otthonaként tett szert nemzetközi hírnévre, egyben a város nagy történelmi jelentőségű épületeinek egyike is. Az első feljegyzés Saint Hillről 1567-ből származik a cuckfieldi Steven Bord végrendeletéből. Ebben egy házat és egy 5 hektáros legelőt hagyott hátra, melyet Thomas Nicholastól, „Saynt Hill Manor” urától bérelt. A „Saynt” óangol fordításban annyit tesz: „megpörkölődött vagy égett,” utalásképpen valaminek égetéssel történő felszámolására.

Saint Hill neve (akkor már latin betűkkel) 150 évvel később bukkant fel újra a nyilvános irattárakban. Egy 1715-ös bejegyzés említést tesz arról, hogy a birtokot a skóciai Ardmillanból származó John Crawfurd vásárolta meg. Crawfurd úgy döntött, hogy egy családi otthont épít a jelenlegi Saint Hill Manor területén. Az építési munkálatokat 1733‑ban fejezték be. A híres tájképfestő, James Lambert vízfestménye Crawfurd Jakab‑stílusú házáról ma a British Múzeumban látható a Burell‑kéziratgyűjtemény részeként.

1792-ben Gibbs Crawfurd, a legidősebb fiú és örökös lebontotta a házat, hogy a helyébe egy „kényelmes és fényűző otthont” építsen. Felbérelt egy helyi kőművest, Henry Pocockot, és megkezdték a ma is jól ismert hatalmas vidéki udvarház építését. A György korabeli épület helyben bányászott sussexi homokkőből készült. Bár az építész kiléte máig ismeretlen, a fennmaradt építési feljegyzésekből úgy tűnik, hogy a Manor részben Benjamin Henry Latrobe munkája volt, aki leginkább az Egyesült Államok kongresszusi székházához és a Fehér Házhoz készített terveiről híres.

A Crawfurd-család története alapján Saint Hill Gibb legidősebb fiára, Charlesra szállt, aki aztán egyetlen fiára, Robertre hagyta a birtokot 1814‑ben. Robert volt a Crawfurd-nemzedék utolsó tagja, aki otthonának tekinthette a Manort. Bíróként szolgált a városban, és kulcsszerepet játszott East Grinstead első vasútvonalának megépítésében.

A 19. század végére Saint Hill dr. Edgar March Crookshank birtokába került. Crookshank, akit kitüntettek a brit fegyveres erőkben nyújtott szolgálataiért, híres mikrobiológus volt, és ő alapította meg a világ egyik első bakteriológiai laboratóriumát.

Irányítása alatt a birtok nagymértékben kibővült: először a keleti és a nyugati szárnyat adták a Manorhoz, majd 1892‑ben megépült a Déli szálláshely és a kapu, valamint öt évvel később az Északi szálláshely és az istálló. A tó és a kis tavacska – ahol most az úszómedence áll – szintén Crookshank idejében lett kialakítva.

A II. világháború alatt Neville Laskey felesége élt a Manorban, aki megnyitotta a kapukat a királyi légierő lábadozó tisztjei előtt. A katonák az East Grinstead-i Queen Victoria Kórházban dolgozó Sir Archibald McIndoe, a plasztikai sebészet úttörőjének páciensei voltak.

„Saint Hill Manor a sussexi homokkő építmények legjobb példája. Saint Hillnek mindössze fél tucat tulajdonosa volt. Továbbra is az eredeti státusában, udvarházként fog működni.”
– L. Ron Hubbard

1945 októberében Margaret Biddle, egy amerikai nagykövet felesége vásárolta meg a Saint Hill-i birtokot. Bár a Manor csak 2 évig volt a tulajdonában, jelentős felújításokat végeztetett a 30 szobás udvarházon, beleértve a vízvezetékrendszer modernizálását. Mindazonáltal Biddle asszony leginkább a Manor báltermének szokatlan faliképéről ismert, amelyet Sir Winston Churchill unokaöccsével, a festőművész John Spencer Churchillel festetett.

A 40-es évek végén Saint Hill a dzsaipuri maharadzsa otthona lett. A tíz év alatt, amíg a tulajdonában volt, számos antik indiai és európai berendezési tárggyal egészítette ki az épületet.

L. Ron Hubbard 1959 márciusában vásárolta meg a Saint Hill Manort és a hozzátartozó mintegy 11 hektáros telket. A Manor 1967-ig szolgált L. Ron Hubbard otthonaként és a Scientology vallás világszintű központjaként.

L. Ron Hubbard születésének centenáriumára (1911–2011) a Saint Hill Manor aprólékos felújításon és restauráláson ment át Anglia legfőbb műemlékvédő cégeinek jóvoltából.

Üdvözlet Saint Hillben!