A Szcientológia összefoglalása tudósok számára
L. Ron Hubbard írása
(folytatás)

A Szcientológiát megelőzően nem volt olyan terület, ahol tiszta tudományos kutatás folyhatott volna a humán tudományok területén. A matematikán és a természettudományokon kívül nem volt olyan egyetemi tárgy, amely szintén tudományos megközelítést alkalmazott. A filozófia irodalma érdekes, és értelmes rendszerbe lehet szervezni, de csak akkor, ha nem azt a tekintélyen alapuló megközelítést alkalmazzuk, amellyel felkínálják. Egyszer lemondtam a doktori címről, tiltakozásul ez ellen a légkör ellen.

A tekintélyelvűség, a professzionalizmus és a dogma olyan ködössé teszi a humán tudományokat, hogy a kutatásukhoz rendkívüli eltökéltség szükséges. Az egyéni kutatóra mért csapásokat kutatási alapokból pénzelik, és e kutatási alapokra profitként tekintenek, és ezeket a pénzeket nem a siker elérésére törekedve osztják ki, méghozzá olyan személyeknek, akik nem rendelkeznek megfelelő tudományos alapokkal, hogy magukévá tegyék a tudomány etikáját vagy módszertanát.

A tekintélyelvűség, a professzionalizmus és a dogma olyan ködössé teszi a humán tudományokat, hogy a kutatásukhoz rendkívüli eltökéltség szükséges.                   

Ha a legtöbb igazi tudós megpróbálja óvni, javítani vagy védelmezni az életet, akkor itt az ideje, hogy figyelmet fordítsanak a humán tudományok területére.

Ez a terület eddig teljesen szervezetlen volt. Nem volt lehetőség publikálásra vagy a tényleges adatok megtárgyalására vagy cseréjére anélkül, hogy ne ütköztünk volna a túlpénzelt kutatási érdekcsoportok vonalaiba, amelyek ezt mondták nekem egy személyiséggörbe javulásával kapcsolatban: „Ha a mi folyóiratunkban jelentetné ezt meg, az forradalmasítaná a pszichológiát.” „Rendben, jelentesse meg.” „Ó, azt nem tehetjük meg, a Kongresszustól pénzt kapunk azért, hogy felfedezzük ezt a területet.”

Ez tehát a története annak, hogy hogyan kellett kifejlődnie a Szcientológiának, és néhány ok, amiért úgy jelentettük meg, ahogy, és amiért olyan, amilyen.

Nem voltak folyóiratok, nem volt társaság, nem voltak más kapcsolatok – ezek voltak a veszélyek. A humán tudományok között egyedülálló módon a Szcientológia számos területen egyöntetűen előre jelezhető eredményeket ér el.

Ahogy az űrprogramok egyik vezetője elmondta, ma már több száz ember ismeri és használja ezekben a programokban. Mások új felfedezésként időről időre megjelentetik egyes (korábbi) darabjait.

Az Embernek szüksége van erre a tárgyra. A háborúival, környezetszennyezésével, és a természettudományok növekvő túlsúlyával az Embernek szüksége van a humán tudományok megértésére, anélkül, hogy azokat a kapzsiság, a professzionalizmus és a tekintélyelvű, de nem tesztelt értelmetlenségek eltorzítanák.

Az Ember szellemi lény, nem növény vagy állat. És ez tudományosan igazolható.

A Szcientológia adataihoz tudományos módszertannal jutottunk, és kiállja annak próbáját. Működőképes rendszert tartalmaz az életre vonatkozóan.

Még nem kezdődött el a széles körű alkalmazása egyetlen olyan területen sem, ahol a humán tudományok vesztésre állnak. Valószínűleg jól alkalmazható a biológiában. Esetleg vethet némi fényt a fizikára és a kémiára.

Az adatokat nagyon kemény munkával szereztük meg. Egész kormányok vetették rám magukat, hogy megállítsanak ebben. Nem túlzok. Nagy szégyen és valószínűleg nagy veszteség lenne a tudás területén, ha e tárgyat nem vizsgálnák meg a humán tudományok és a természettudományok más területeiről. Mindeddig ez egy magányos út volt.