Filozófiám
L. Ron Hubbard írása

L. Ron Hubbard 1965 tavaszán született „Filozófiám” című írását úgy tekinthetjük,
mint az ő meghatározó nyilatkozatát saját filozófiai álláspontjáról.

A filozófia tárgya igen ősi. A szó jelentése: „A bölcsesség, illetve a dolgok és okaik ismeretének szeretete, tanulmányozása és keresése, legyenek azok elméletiek vagy gyakorlatiak.”

Minden, amit a tudományról vagy a vallásról tudunk, a filozófiából ered. Minden más birtokunkban lévő és használt tudásunk mögött és fölött a filozófia áll.

Mivel jó ideje kizárólag a tudás fellegvárainak és az értelmiségnek fenntartott dolognak tekintették, az utca embere számára szinte hozzáférhetetlen volt.

A tudományosság áthatolhatatlan védőburkával körülvett filozófia csupán a kiváltságos kevesek számára volt fenntartva.

„Saját filozófiám első számú törvénye, hogy a bölcsesség mindenkinek szól, aki csak el akarja érni. A bölcsesség közembernek és királynak egyaránt szolgálója, és soha nem lenne szabad félelemmel vegyes tisztelettel nézni rá.

Saját filozófiám első számú törvénye, hogy a bölcsesség mindenkinek szól, aki csak el akarja érni.

Az önző tudósok ritkán bocsátanak meg bárkinek, aki megpróbálja ledönteni a titokzatosság falait, és bebocsátani az embereket. Will Durantet, a modern amerikai filozófust tudóstársai a szemétre vetették, miután A gondolat hősei címmel népszerű könyvet írt a témáról. Így aztán kritika ér bárkit, aki a „bennfentes körök” tiltakozása ellenére is megpróbálja elhozni az embereknek a bölcsességet.

Saját filozófiám második alapelve az, hogy alkalmazhatónak kell lennie.

A penészes könyvekbe zárt tudás aligha válik bárkinek is a javára, és így értéktelen, hacsak nem lehet felhasználni azt.

A harmadik alapelv az, hogy bármely filozófiai ismeret csak akkor értékes, ha igaz, vagy ha működik.

E három alapelv olyannyira idegen a filozófia területétől, hogy saját filozófiámnak a Szcientológia elnevezést adtam. Ez mindössze annyit jelent: „tudni, hogyan tudjunk”.

Egy filozófia csak út lehet a tudáshoz. Nem lehet olyan tudás, amelyet lenyomnak az ember torkán. Ha van egy út, akkor az ember megtudhatja, hogy mi igaz a számára. És ez a Szcientológia.

Ismerd önmagad – és az igazság szabaddá fog tenni.

Ezért minket a Szcientológiában nem érdekelnek az egyéni tettek és különbségek. Csak az érdekel bennünket, miként mutassuk meg az Embernek, hogyan szabadíthatja meg önmagát.

Ez persze nem túl népszerű azok között, akiknek megélhetése és hatalma mások rabszolgasorba juttatásától függ. De történetesen ez az egyetlen út, amit találtam, amelyik valóban jobbá teszi az egyén életét.

Az elnyomás és a zsarnokság a depresszió alapvető oka. Ha egy személyt ezektől megszabadítunk, akkor felegyenesedhet, rendbe jöhet, és örülhet az életnek.

És bár ez népszerűtlen lehet egy rabszolgatartó számára, ám annál népszerűbb az emberek körében. A hétköznapok Embere szereti boldognak és egészségesnek tudni magát. Szereti, ha meg tudja érteni a dolgokat, és tisztában van azzal, hogy az út a szabadsághoz a tudáson át vezet.