A Szcientológia válaszai
L. Ron Hubbard írása
(folytatás)

A világ hajlamos támadni az új dolgokat, és a Szcientológiának is bőven kijutott az önző érdekcsoportokból és kormányokból, de végül győzedelmesen és keserűség nélkül emelkedik ki minden egyes összecsapásból.

Különféle érdekes eredmények származnak a Szcientológia gyakorlásából. Az ember intelligenciája emelkedik, és az a képessége, hogy kezelje problémáit, jelentősen javul.

Az embernek nem kell túl sokáig tanulmányoznia a Szcientológiát ahhoz, hogy tudja: nem kell meghalnia ahhoz, hogy rájöjjön, mi ő, vagy hová megy a halál után, mivel mindezt meg tudja tapasztalni a saját maga számára meggyőzés, hipnózis, illetve „hit” nélkül.

Amikor az ember maga rendelkezik az igazsággal, akkor az őt gúzsba kötő árnyékok hajlamosak tovatűnni.

Tehát a Szcientológia leginkább azért más, mert az embernek nem kell hinnie benne ahhoz, hogy működjön a számára. Igazságai fekete-fehér jellegűek. Az ember saját maga láthatja, hogy ha valami fekete, akkor fekete, és hogy ha valami fehér, akkor fehér. Semmilyen logikai trükk nem szükséges, hogy bármit bebizonyítsunk, ezért a szcientológusok csupán arra kérik az embereket, hogy győződjenek meg róla saját maguk.

Így a tudományhoz hasonlóan a Szcientológia képes határozott, állandó eredményeket elérni. Azonos körülmények között mindig azonos eredményeket kapunk. És ugyanazon körülmények között bárki képes ugyanazokat az eredményeket elérni.

Annyi történt, hogy a szellemi tanulmányokból eltávolítottuk a babonát. És ez ma az Ember számára nagyon is kedvező dolog.

A végső szabadság a végső igazság ismeretétől függ. Az igazság nem az, amire az emberek azt mondják, hogy az, hanem az, ami. És meglehetősen figyelemreméltó, hogy az Igazság szabaddá tesz – a filozófusok az évezredek során mindig is ezt mondták.

A filozófusok arról azonban nem beszéltek, hogy mennyire válhat szabaddá az ember. És ez az a meglepetés, amelyet a Szcientológia mindenki számára tartogat, aki az igazság felé vezető úton jár – lehetséges a teljes szabadság.

Ez természetesen nem jó hír annak, aki rabszolgákat akar, és a fasiszta, kapitalista, sőt még némely liberálisabb hitvallás is teljes mértékben tiltja ezt, hiszen – gondolják ők – ki uralkodhatna ott, ahol a rabszolgák nem viselik a láncaikat? Teljesen rossz nyomon járnak, hiszen kinek kell egyáltalán uralkodnia?

Amikor az ember maga rendelkezik az igazsággal, akkor az őt gúzsba kötő árnyékok hajlamosak tovatűnni.

És amikor végül az ember saját maga a saját tapasztalatából tudja, hogy a Szcientológia rendelkezik a válaszokkal, és amikor alkalmazta őket, akkor olyan eredményeket ér el, amilyenekről minden filozófus, tanult ember, bölcs és megváltó mindig is álmodott – sőt, magát a szabadságot.

Annyi igaz a Szcientológiából egy ember számára, amennyit ismer belőle. Azok, akik csupán a nevét ismerik, a benne rejlő reményre reagálnak. És ahogy valaki halad előre az úton, egyre többet tud belőle, és egyre szabadabb. Az Embernek tett oly sok ígérettől eltérően, amely miatt már fél a csalódástól, a Szcientológia nyújtja, amit megígér. Lehet, hogy az út rögös lesz, lehet, hogy sima. De a Szcientológia végül nyújt mindent, amiről azt mondja, hogy képes rá.

És ez az újdonság benne, és ezért növekszik. Semmilyen más vallás, amelyet valaha is adtak az Embernek, nem teljesítette azt, amit megígért. Mindegyik a véget várta, hogy az ember megtalálja a hárfáját vagy a nirvánát.

Először az idők kezdete óta van valami, ami egyetlen életen belül választ ad az örök kérdésekre, és egyben a halhatatlanságot is biztosítja.