L. RON HUBBARD | ÉLETRAJZI BEMUTATÓ

Bűnözők
reformja

Fiatalkorú bűnelkövetők vesznek részt a floridai Tampában az L. Ron Hubbard felfedezésein alapuló rehabilitációs tanfolyamon.
Kormányhivatalok és büntetés-végrehajtási tisztségviselők világszerte hivatalosan bevezették a Criminon programot.
Az összes ruandai börtönben a Criminon biztosítja a fajirtást elkövetők hivatalos rehabilitációs programját, és segít nekik újra beilleszkedni a társadalomba. Ma már több mint 8000 börtönlakó végezte el a programot, és szabadult a börtönből.
Az út a boldogsághoz megtárgyalása nem lenne teljes anélkül, hogy meg ne említenénk a bűnöző-rehabilitációs programot, amely ezt a könyvecskét használja. A program Criminon („bűn” + „nem”, bűnözés nélkül) néven ismert, és L. Ron Hubbard felfedezéseire épül, a bűnözés okainak és megelőzésének vonatkozásában, ahogyan ezt az 1940-es évek végén a Los Angeles-i rendőrség különleges tisztjeként végzett munkája során meghatározta. „Ha egy bűnözőt akarunk rehabilitálni – írja – csak vissza kell mennünk, és meg kell találnunk azt a pontot, amikor elvesztette a személyes önbecsülését. Rehabilitáld ezt az egyetlen pontot, és nem bűnöző többé.” L. Ron Hubbard Út a boldogsághoz című könyvével és a Szcientológia kulcsfontosságú törvényeivel a Criminon éppen ezt valósítja meg.

Ez a program egyedi. A Narcononhoz hasonlóan sem kábítószerekre, sem pedig büntető korlátozásra nem támaszkodik, hanem inkább ahhoz az alapvető jósághoz folyamodik, ami L. Ron Hubbard szerint minden emberben megtalálható. Ha az ilyen megközelítésmód megrögzött bűnelkövetőknél valószínűtlennek látszik is – az eredmények önmagukért beszélnek. A Los Angeles-i székhelyű Criminon több mint 2 000 börtönben és egyéb büntetés-végrehajtási intézményben működtet programokat, 35 országban. Ez idáig több mint 100 000 elítélt vett részt sikeresen a programban, és kezdett egy új, bűnözésmentes életet anélkül, hogy szokásos módon visszaesett volna.

Az egyik, fiatalkorúaknak tartott program esetében, amelyen olyanok vettek részt, akiket rendszeresen újra és újra letartóztattak, a Criminon teljes mértékben megfordította a tendenciát. Ugyanis az Út a boldogsághoz tanfolyam lezáróinak 90%-át nem tartóztatták le újra. Nem véletlen hát, hogy Daniel O. Black a greenville-i (Alabama) Fiatalkorú Bűnelkövetők Bírósága vezető nevelőtisztje így kommentálja ezt: „A Fiatalkorú Igazságszolgáltatási Rendszernek nagy szüksége van egy működőképes közösségi alapú első lépés programra. Az Út a boldogsághoz kitölti ezt az űrt. Az alapokkal kezdünk: becsületre épülő erkölcsi alap, tisztesség és bizalom. Ez az Út a boldogsághoz.

Lényegében ez azoknak a dolgoknak a teljessége, amelyek mellett L. Ron Hubbard a emberségesség nevében kiállt. Igaz, hogy világunk erkölcsi, bűnözési és biokémiai krízissel néz szembe, melyhez hasonlót nem ismert a történelem. Az is igaz, hogy az éves statisztikai adatok még ennél is sivárabb éveket jósolnak. De az ember minden gyarlósága, erőszakossága és lealacsonyodása ellenére, jelentette ki L. Ron Hubbard, alapvetően jó. És így a továbbiakban még azt mondja: „Bármerre törekszik, bárhol is dolgozik, bármit is tesz az ember – a jó, amit tesz, többet nyom a latban, mint a rossz.”