L. RON HUBBARD | ÉLETRAJZI BEMUTATÓ

A KORAI ÉVEK

Családi otthon, Tilden, Nebraska, 1910 körül.

L. Ron Hubbard 1911. március 13-án született. Élete első éveit a tipikusan vadnyugati Montanában töltötte, miközben időnként ellátogatott Kalifornia, Oregon és Washington államokba.

L. Ron Hubbard maga így magyarázta: „Nebraskában születtem, de három héttel később Oklahomába költöztünk”, ugyanis a nagyapja Oklahomában alapított lótenyésztő farmot. Ron itt kezdett el járni, már egyéves kora előtt. Oklahomából Montana államba költöztek, ahol, ahogy szellemesen megfogalmazta: „állítólag a letelepedés néhány jelét lehetett látni rajtam, de azt hiszem, ez pusztán pletyka volt.”

Ez után több említésre méltó momentum következett, többek között egy feketeláb indián orvosságos emberrel kötött nem mindennapi barátság, majd az, hogy a törzs vértestvérré fogadta őt. Már fiatalon lovakat ült meg, és egyszer épp hogy csak el tudott menekülni egy falka prérifarkas elől egy Nancy Hanks nevű kanca hátán. Ez az eset is mutatja kivételes képességeit, de eleinte nem akarták elhinni neki. Ezért később így vallott a kalandokról: „Megvoltak a magam kalandjai, de megtanultam, hogy ne mondjam el a teljes történetet.”

Mozgalmas gyerekkora volt. Édesanyja, Ledora May Hubbard kivételesen művelt nő volt, és már hétéves kora előtt megismertette a fiát a nyugati irodalom klasszikusaival.

A tizenéves L. Ron Hubbard kétszer is áthajózott az egzotikus és titokzatos Ázsiába. Fotó: L. Ron Hubbard.
Egy másik, ifjúkorával kapcsolatos feljegyzésben L. Ron Hubbard egy hajmeresztő útról ír, amit a Sziklás-hegységen keresztül tettek meg nagyapja Ford T-modelljében ülve. Az utak a legjobb esetben is csak homokkal voltak borítva, de általában alig voltak többek a szakadékok szélén kanyargó szarvascsapásoknál. Ezután ugyanilyen embert próbáló utazások következtek Nevada sivatagain keresztül (ahol a vizüket az autó hűtőrendszerébe kellett önteniük, a gumik pedig ötven kilométerenként kidurrantak). Végül Ron megérkezett San Diegóba, ahol édesapja, Harry Ross Hubbard az Egyesült Államok haditengerészeténél szolgált egy romboló fedélzetén.

L. Ron Hubbard lett Amerika legfiatalabb Sas cserkésze. 1923-ban állt be cserkésznek, és nem sokkal később ő képviselte az amerikai cserkészetet Calvin Coolidge akkori elnök előtt.

Mivel édesapja tengerésztiszt volt, hamarosan egzotikus tájakra hajózott vele, többek között a Csendes-óceán távoli kikötőibe és a forradalom előtti Kínába. Már tizenkilenc éves kora előtt több mint 400 000 kilométert utazott, és 1929-re határozottan haladt előre saját életútján is.

Vagy ahogy maga L. Ron Hubbard fogalmazott a fiatalkoráról szólva: „Hároméves koromtól pontosan tudtam, merre tartok.”