L. RON HUBBARD | ÉLETRAJZI BEMUTATÓ


Művészi álmok újjáélesztése

Az első Hírességek Központja, Los Angeles, Kalifornia, USA, 1969.

Bármilyen széles körű is L. Ron Hubbard filozófiai tételeinek hatása a művészetre, teljes művészeti örökségének megmérettetése nem lehet teljes anélkül, hogy élete fő művét, a Dianetikát és a Szcientológiát meg ne említenénk.

„Egy kultúra csak annyira nagyszerű, amekkorák az álmai – vallotta L. Ron Hubbard –, és az álmait a művészek álmodják.” Ebben a vonatkozásban kijelentette továbbá, hogy a művész rehabilitálása rendkívül értékes vállalkozás, amely a társadalomnak ezerszeresen megtérül. Hogy a Szcientológia természetes módon kínálkozik egy ilyen feladatra, az nyilvánvaló, hiszen figyelembe véve azt, amit L. Ron Hubbard korábban megállapított az Ember legbelsőbb természetével kapcsolatban, a Dianetika és a Szcientológia közvetlenül a legalapvetőbb szinten: saját szellemi énjénél célozza meg a művészt. Így aztán amikor L. Ron Hubbard a művészi kreativitás rehabilitálásáról beszél, akkor minden kreativitás forrásának, az emberi szellemnek a rehabilitációjáról beszél. 

Kifejezetten a kreatív emberekre gondolva, L. Ron Hubbard gondoskodott róla, hogy létrejöjjenek a Hírességek Központjai. Ezek a különleges Szcientológia Egyházak ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálják, mint az összes többi Szcientológia Egyház, de olyan környezetben, ami egy művész számára különösképpen megfelelő. Így mindegy, hogy egy művész mennyire híres, a Hírességek Központjának zavaró körülményektől mentes és biztonságos környezetében képes lesz arra, hogy Dianetikával és Szcientológiával foglalkozzon. Ezek a központok speciális szolgáltatásokat is nyújtanak, hogy segítsék a művészeket – a befutottakat és a kezdőket egyaránt –, hogy művészeti területükön alkalmazzák a Szcientológia alapelveit, és ezáltal segítsenek nekik növelni képességüket, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a társadalomra. A Hírességek Központjai ellátják továbbá a pályájuk elején álló művészeket színházi előadásokra, irodalmi felolvasásokra, koncertekre alkalmas fórumokkal, továbbá minden mással, amit L. Ron Hubbard a művészetnek nevezett dicső tevékenységként írt le.

„Egy kultúra felemelkedése – jelentette ki L. Ron Hubbard határozottan – közvetlenül lemérhető azon embereinek a számából, akik az esztétika területén dolgoznak.” Különféle oktatási anyagain keresztül – amelyeket fényképészeknek, filmeseknek, íróknak és zenészeknek írt – már eddig is emberek ezreit ihlette meg. Eközben a Jövő Írói program keretében több száz másik ember pályáját indította el közvetlenül. De ha figyelembe vesszük L. Ron Hubbard átfogóbb hagyatékát, beleértve mindazt, ami a Dianetika és a Szcientológia révén elérhető, akkor azoknak az embereknek a számát, akiknek boldogulásához hozzájárult, csak milliókban mérhetjük. Hiszen ahogy szintén nagyon határozottan kijelentette, a művészi alkotások nem csak a művészekről szólnak. Ugyanis: „A művészi alkotást emberek nézik. Emberek hallgatják. Emberek érzik. Nem csak a beavatottak zárt csoportjának betevője. Minden ember lelki tápláléka.”