L. RON HUBBARD | ÉLETRAJZI BEMUTATÓ

Puerto Ricó-i
ásványtani expedíció

Puerto Rico középső vidéke, ahol elsőként a spanyolok bányásztak az 1600-as években. Fotó: L. Ron Hubbard.
Az L. Ron Hubbard karibi mozgóképes expedíciója során hallott más kisebb történetek mellett volt egy este, amelyet a Puerto Ricó-i San Juan kikötőjében töltött, a belső területeken felhalmozódott aranyról szóló történeteket hallgatva. Ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy az első karibi utazása sokba került, és hogy az apja már régóta álmodozott arról, hogy kiegészíti a hadnagyi bérét egy bányászati vállalkozással a hasonlóan gondolkodó tisztek befektetett tőkéjéből. Ezek a dolgok együttesen okozták L. Ron Hubbard második utazását a déli területekre.

Az expedíció 1932 őszén kezdődött, L. Ron Hubbard pedig „a konkvisztádorok nyomában járva kutatott”, mert aranyat mosott az ország belsejében lévő folyókból, és cikcakkban szelte át a szigeteket a bujkáló arany után kutatva.

„Borzalmasan meleg volt, és az idő java részében bőrig voltunk ázva” – jegyezte meg egy későbbi beszámolójában, és kezdetben a munka teljesen eredménytelen volt. Egy ilyen utazás tekintélyes veszéllyel járt, mint például annak az eseménynek a során, amiről később beszámolt az Argosy magazinban, amikor L. Ron Hubbardot szó szerint élve eltemette a törmelék, amikor megpróbálta magát átpréselni egy elhagyott bányavágaton.

Másrészről, noha a legendás aranytelért soha nem fedezték fel, a vállalkozás mégis haszonnal járt, a szilikát, mangán és más, kevésbé értékes ércre benyújtott igénylésnek köszönhetően. Ez volt az első teljes, az Egyesült Államok felügyelete alatt végrehajtott ásványtani felmérés.

Talán az a legfontosabb, hogy L. Ron Hubbard emellett komoly néprajzi munkát is végzett az ország szívében elhelyezkedő falvak és a helyi hegyi emberek között – különös figyelmet fordítva a katolikus hit és a vudu keverékére, az espiritismóra.

Hogy milyen módon illeszkedik bele L. Ron Hubbard nagyobb utazása a Dianetika és Szcientológia felfedezésébe, azt jól mutatja az alábbi részlet egy levélből, amelyet a sziget furcsa belső vidékéről írt 1932 decemberében egy barátjának:

„... hogyan érthetjük meg azt, ami rajtunk kívül van, ha azt is alig fogjuk fel, ami belül zajlik?”