L. RON HUBBARD | ÉLETRAJZI BEMUTATÓ

A repülés
úttörője

L. Ron Hubbard pilótasapkája, rajta a jó szerencsét jelentő japán írásjellel.
„A kaland az én fémjelem”, mondta L. Ron Hubbard, és röviddel utána hozzálátott, hogy ez a kijelentés ne csak a szárazföldre és a tengerre, hanem az égre is vonatkozzon.

Az egész 1931 tavaszán kezdődött – nem sokkal azután, hogy visszatért a Csendes-óceánról –, amikor a huszonkét éves L. Ron Hubbard összehívta a George Washington Egyetem Vitorlázórepülő Klubjának első, sorsdöntő találkozóját. Kezdetben egy tucatnál is kevesebb lelkes ember válaszolt.

A gép egy Franklin vitorlázórepülő volt, a létesítmények pedig elég primitívek: egy rozoga torony, egy mező felett, amelyet térdig érő fű és bokáig érő sár lepett, a hangár pedig egy hullámlemezből készült bódé volt. Mindennek ellenére létrejött a George Washington Egyetem Buzzards nevű csapat, és L. Ron Hubbard elindult az ég felé, hogy végül megszerezze a 385. sorszámú amerikai vitorlázórepülő-jogosítványt.

L. Ron Hubbard és a többi pilóta számára ez a repülés olyan volt, ahogyan az Embernek repülnie kellett: „veszélyekkel szembenézve, és az ösztöneikre hagyatkozva”, ahogyan akkoriban tréfálkoztak. A műszerek gyatrák voltak – a legjobb esetben is csak egy magasságmérő volt –, és a repülőket vagy egy lökhárítóhoz kötözve vontatták, vagy pedig egy sziklaszirtről lőtték ki gumikötéllel. És ez kétségkívül veszélyes volt. 1931-ben közel háromszáz ember lelte halálát vitorlázó repülőkön. Azt se feledjük, hogy ez még mindig a kísérletezés időszaka volt: Lindbergh alig négy évvel korábban szelte át az Atlanti-óceánt.

A kísérleti Ryan ST, amelyet L. Ron Hubbard fényképezett le a Sportsman Pilot számára.
A vitorlázórepülés mellett USA-szerte repülőbemutatókon lehetett L. Ron Hubbardot látni, egy kétfedeles, hatvan lóerős Arrow Sport repülőgépben – „és a szél volt az egyedüli iránytűnk.”

Repülőkalandjainak korabeli visszhangját talán a The Pilot „»Villám« Hubbard” című cikke mutatja be a legjobban:

„Amikor csak összejön két-három pilóta a fővárosban, akár egy kongresszusi meghallgatáson, vagy csak egy beszélgetésre valamilyen hangár végében, valószínűleg szóba kerül Ron Hubbard neve, olyan jelzőkkel kísérve, mint az »őrült«, »vad« és »szédült«. Mert a lángvörös üstökű pilóta tornádóként csapott le a városra néhány évvel ezelőtt, és légi manőverei láttán a nők sikítottak, az erős férfiak pedig pityeregtek. Egyenesen kihívta a talajt, hogy jöjjön fel, és találja el...”

„Ifjú hősünk jelenleg valahol a nyugati parton repked, ahol a repülések szüneteiben magazinokba ír történeteket. Most már elismerten ő az ország egyik legkiválóbb vitorlázórepülő-pilótája.”