L. RON HUBBARD | ÉLETRAJZI BEMUTATÓ

A karibi
mozgókép-expedíció

 

Útban Martinique vulkánja, a Mount Pelée felé.
Nem sokkal a tavaszi félév kezdete után, 1932-ben a különféle amerikai egyetemek területén a következő hirdetést lehetett olvasni L. Ron Hubbardtól:

„Nyughatatlan, kalandvágyó fiatalembereket keresek a karibi mozgókép-expedícióra. A részvételi díj 250 dollár, amit a baltimore-i kikötőben kell kifizetni, indulás előtt. A jelentkezőnek egészségesnek, megbízhatónak, találékonynak, leleményesnek és vállalkozó szelleműnek kell lennie.”

A jelentkezőket tájékoztatták arról, hogy ez a karibi expedíció motor nélküli, négyárbocos szkúnerrel – az egyik utolsó vitorlás hajóval – indul útnak. Továbbá a kaland során kalóztanyák filmre vételét tervezték filmhíradókhoz, a tervezett kikötők közé tartozott Bermuda, Martinique, St. Thomas, St. Croix, Jamaica és Puerto Rico szigete. Az expedíció céljai közé tartozott még „adatok gyűjtése e kicsi, civilizált szigetek földjéről és lakóiról”, valamint fényképek készítését aktív vulkánok pereméről.

El kell ismerni: vakmerő terv volt. L. Ron Hubbard maga kockázatosnak írta le az expedíciót, és tucatnyi gondot okozó részletről meg kellemetlenségről számolt be. Például a Chesapeake-öböl elhagyása utáni első mérföldek komoly megpróbáltatást jelentettek, vitorlaszaggató szélben és komolyan szivárgó víztartályokkal. Hasonlóképpen az utazás során a hajón a morcos Garfield kapitány messze nem bizonyult bátornak, mivel Ron Hubbard segítségére volt szüksége mind a kormánykeréknél, mind a térképeknél.

Aztán ott van annak a története, ahogy L. Ron Hubbard Martinique-on felmászott a Mount Pelée működő vulkán kráteréhez, egy nagyon ritka fényképfelvétel kedvéért. 1935-ben egy rádióműsorban így számolt be róla:

„Hatalmas, több tonnát nyomó, izzó sziklák indultak el dübörögve lefelé a lejtőn. Ha az ember nem akart szétzúzódni, újra meg újra el kellett ugrálnia előlük. Már nem is számoltam, hogy hányszor múlott egy hajszálon az életem... De épségben leértem, úgy néztem ki és úgy éreztem magam, mintha megjártam volna az alvilágot.”

Annak ellenére, hogy Puerto Ricóba érkezésük váratlan vontatási költségekkel járt, és kikötői díjat kellett fizetniük, és bár az előárboc egyik vitorlája és a külső orrvitorla ronggyá szakadt, az expedíció összességében nem volt sikertelen. A Mount Pelée-ről készült fényképeket például később megvásárolta a New York Times, a Vieques Soundból származó korallmintákra pedig a Nemzeti Múzeum tartott igényt. Eközben azok, akik L. Ron Hubbarddal hajóztak 1932-ben, közel ötven évvel később még mindig úgy emlegették az utazást, mint fiatalságuk egyik legnagyobb kalandját.